Menu 20.07.2024 16:57   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Matkailu & Vapaa-aika | Norrskär |

Norrskär

Foto: Göran Strömfors, Österbottens förbund
Norrskärin saariryhmä käsittää  pääsaaret Östra norrskärin ja (Västra) Norrskärin sekä useita pienempiä saaria. Saariryhmä on Merenkurkun eristäytynein. Norrskär on aina ollut erittäin kalaisaa aluetta, ja aikaisemmin se olikin silakankalastuksen tukikohta kesäisin. Nykyään suurinta osaa kalamajoista käytetään loma-asuntoina.

Tiilestä ja graniitista rakennettu majakka valmistui Norrskäriin vuonna 1848. Majakka on 21 metriä korkea, ja se sijaitsee Norrskärin korkeimmalla kohdalla. Aikaisemmin majakan nelimiehinen henkilökunta asui perheineen saaressa ympäri vuoden. Majakka automatisoitiin vuonna 1987, jolloin viimeinenkin majakanvartija lähti saaresta. Saarella oli myös luotsiasema aina vuoteen 1982 asti, jolloin koko Merenkurkun alueen luotsitoiminta siirtyi Vaasan luotsiasemalle Södra Vallgrundiin. Norrskär on ollut myös sotilasalue toisesta maailmansodasta lähtien aina vuoteen 2000 asti, jolloin Puolustusvoimat jätti saaren.

Norrskär soveltuu runsaan linnustonsa ja herkän luontonsa vuoksi käyntikohteeksi vain pienille opastetuille ryhmille tai yksittäisille kävijöille.Lähde: Vallgrund min hembygd nr 7, 1994