Menu 20.07.2024 16:06   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät | Söderudden |


Palvelut


Panike

Söderuddenin saaristo
- keidas Merenkurkun keskellä

Söderuddenin saaristoon pääsee autolla, veneellä tai pyörällä. Vastassa on suurenmoinen saaristoympäristö, rikas lintuelämä ja tilastojen mukaan eräs maamme aurinkoisimmista paikoista.

Maantietä pitkin Söderuddenia lähestyvä kohtaa auringon ja meren lisäksi myös hyväkuntoisen öljysoratien, joka vie Karlsön ja Kåtön taloryhmille. Kolmen kilometrin jälkeen esiin putkahtaa Brändövik ja näkyviin tulee myös vanha koulurakennus, joka toimi myöhemmin Ohlsin verkkotehtaana. Täällä tie haarautuu, ja soratietä pitkin pääsee Revöfjärdenissä sijaitsevaan Vistaniin, jonka uimarannalla voi pulahtaa viilentävään veteen. Öljysoratie jatkuu Söderuddeniin, jonka ala-asteen koulua joku on kehunut ruotsinkielisen Pohjanmaan kauneimmaksi.
Tie jatkuu edelleen Klobbskattiin ja Panikeen. Panikessa on vaellusreitin toinen pää, toinen pää on Björköbyssä. Monelle jo tutuksi tullut vaellusreitti kulkee Slottskärin ja Rönnskärin kauniiden saarten kautta. Kahden salmen yli tarvitaan venekuljetus. Lisätietoja saa Café Compassista Klobbskatissa. Suunnitteilla on myös lyhyempi Kikanbergetin kautta kulkeva vaellusreitti.


Klobbskatin kalasatama

Klobbskatin satama on paikallisille tärkeä, vaikkei sen työllistävä vaikutus olekaan merkittävä. Kalasatamaa alettiin rakentaa vuonna 1972, ja se luokiteltiin tuolloin maamme 14 tärkeimmän kalastaman joukkoon. Tämä vuoksi myös palvelujen oli oltava tasokkaampia kuin tavallisissa kalasatamissa. Paikallisten kalastajien lisäksi satamaa käyttävät myös Pohjanlahden pohjoisimpien satamien troolikalastajat. Satamassa on saattanut olla enimmillään jopa nelisenkymmentä troolialusta. Kalasataman yhteydessä on myös vierasvenesatama.

Klobbskatin niemellä sijaitsee majatalo Kalle's Inn, jonka rakennuksiin kuuluu muun muassa lapinkota, savusauna sekä majakka, jossa on sekä ravintola että sauna. Sekä Café Compass että Kalle's Inn järjestävät vene- ja kalastusretkiä sekä hyljesafareja.
(Teksti: Bertil West)