Menu 27.05.2024 08:52   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät | Södra Vallgrund |


Palvelut


Sommarösund

Södra Vallgrund

Södra Vallgrund on nimensä mukaisesti (södra=eteläinen) kahdesta Vallgrundin kylästä eteläisempi. Kylässä on asukkaita noin 350. Asukkaiden keski-ikä on runsaat 40 vuotta, ja miehiä ja naisia on yhtä paljon.

Asukkaiden perinteiset elinkeinot kalastus ja maatalous ovat saaneet väistyä, ja nykyisin kyläläiset edustavat monia eri ammattikuntia. Kunnan keskustaan ja Vaasaan on hyvät yhteydet, joten moni kyläläinen pystyykin käymään työssä mantereen puolella ja silti asumaan turvallisessa ja viihtyisässä kylämiljöössä.

Kylän keskustassa on kauppa, koulu ja Sommaröhallen. Södra Vallgrund Handelslag, joka on kyläläisten omistama, on nykyaikainen ja valikoimaltaan monipuolinen elintarvikemyymälä. Kaupassa myydään myös rauta- ja rakennustavaroita. Södra Vallgrundin ala-asteen koulussa on noin 30 oppilasta kuudella vuosiluokalla. Päiväkoti ja esikoulu ovat Norra Vallgrundissa.


Sommaröhallen


Sommaröhallen vihittiin käyttöön vuonna 1992, ja siitä on kehittynyt kylän vetovoimainen "turistipyydys". Kylätoimikunnan ylläpitämässä Sommaröhallenissa on myytävänä pienyritysten ja käsityöläisten tuotteita. Huolellisen suunnittelun, eri avustusten ja tuhansien talkootuntien ansiosta myyntihallista on saatu toimiva ja viihtyisä. Laajennus tuo kaivattua lisätilaa, ja laajennusosassa on myös paloturvallinen kyläarkisto. Arkistoon kerätään yhdistysten, yritysten ja yksityistenkin tärkeät asiakirjat odottamaan tulevia tutkijasukupolvia.

Merivartio- luotsiasema tuovat sekä työtä että turvallisuuden tunnetta saaren asukkaille. Kylässä on eri toimialojen kuten kampaamoalan, kaivinkone- ja kuljetusurakoinnin, kasvihuoneviljelyn ja puuseppäalan pienyrittäjiä. Saarella valmistetaan myös erilaisia yrttivoiteita ja ihonhoitotuotteita sekä muovituotteita.

Sommarösund on kaksi kilometriä pitkä matala lahti, joka vielä 1400-luvulla oli nimensä mukaisesti salmi (sund) ja tarjosi merenkulkijoille suojaisan läpikulkuväylän. Nykyisin lahti on matala ja monin paikoin mahdoton ajaa moottoriveneellä. Sommarösundille on myönnetty avustusta rantojen ruoppaamiseen ja kunnostamiseen.

Mantereelta muutti aikaisemmin ihmisiä saaristoon alueille, jotka nyt sijaitsevat yli kymmenen metriä merenpinnan yläpuolella. Hyvät kalavedet ja runsaat hyljesaaliit ovat houkutelleet tänne ihmisiä todennäköisesti jo 900-luvulla.

Foto: Tina Stenbäck
Södra Vallgrundin satama

Toimivat peruspalvelut, viihtyisä saaristomiljöö ja vireä, kyläläisten etuja vaaliva kylätoimikunta rohkaisevat Södra Vallgrundin asukkaita katsomaan luottavaisesti tulevaisuuteen.

Ajo-ohjeet mantereelta:
Maantietä 724 ajetaan Alskatin suuntaan ja Raippaluodon sillan yli. Raippaluodon kirkonkylässä käännytään vasemmalle ja jatketaan maantietä 7242 noin 10 km. 
 (Teksti: Börje Andersson)


Yhdistykset:
Kyläneuvosto
Jaktföreningen (Metsästysseura)