Menu 20.07.2024 16:26   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät | Raippaluoto |


Palvelut

Raippaluodon kirkko


Replot hamn (foto: Johnny Ström)
Raippaluodon satama

Raippaluoto

Raippaluodon kirkonkylä on nykyisin noin 350 talouden kasvava saaristokylä. Entisaikaan suurin osa taloista oli ryhmittynyt nykyisen kyläkeskuksen ympärille, mutta nykyisin asutus ulottuu Raippaluodon sillalta aina Raippaluodon ja Björkön väliseen tienpenkereeseen asti. Kylä kasvaa myös etelään päin, lähemmäksi Norra Vallgrundia. Raippaluodon kirkonkylä on entisen Raippaluodon kunnan keskuspaikka. Raippaluodon kunta yhdistettiin kuntaliitoksella Mustasaaren kuntaan vuonna 1973.


Nykypäivän kirkonkylä poikkeaa luonnollisesti huomattavasti aikaisemmasta kalastus- ja maaseutuyhteisöstä. Kylässä on nykyisin vain muutama ammattikalastaja, ja lehmistä on luovuttu kokonaan. Lampaita sen sijaan voi näkyä enemmänkin. Moni raippaluotolainen käy nykyisin työssä mantereen puolella. Raippaluodon sillan myötä matkat mantereelle ovat helpottuneet ja nopeutuneet.

Kylän keskustassa on kirkon lisäksi tärkeimmät palvelut. Kirkon vieressä on terveysasema, hammaslääkäri ja eläkeläistalo. Kylässä on kaksi ruokakauppaa. Replot Hembageri on leiponut kylässä 1950-luvulta asti, ja monen lapsuusmuistoihin kuuluukin punainen limonadi ja leipomon possut. Kylässä on huoltoasema ja sen yhteydessä taksipalvelu. Asiamiesposti on kukkakaupan yhteydessä (Monas Blommor). Kylän ala-asteen koulua käy noin 70 oppilasta vuosiluokilla 1-6. Koulun vieressä on päiväkoti ja esikoulu.

Raippaluodon satama toimii etenkin kesäisin kyläläisten tapaamispaikkana. Satamassa on vierasvenelaituri, uimaranta ja hyppytorin sekä Café Arken. Raippaluodon sillan kupeessa on Berny´s Kahvila & Ravintola, joka järjestää myös saaristoristeilyjä, joiden aikana. Raippaluotoa ja muuta saaristoa pääsee ihailemaan mereltä päin.

Raippaluotolaiset ovat yrittäjähenkisiä. Kylässä on niin kampaamo- kuin sähkö- ja rakennusalan yrittäjiä. Raippaluodon teollisuusalueella on lukuisia yrityksiä. Esimerkiksi Lindemanin verkkotehdas on vuosien kuluessa työllistänyt etenkin paljon naisia. Finn-Teho puolestaan tuo maahan työ- ja vapaa-ajan vaatteita.


Alexandersgatan

Raippaluodon yhdistyselämä on vilkasta. Kylän yhdistyksiin kuuluu muun muassa nuorisoseura (kotiseutumuseo osana toimintaa), vapaapalokunta, Folkhälsan paikallisyhdistys, Punainen Risti, venekerho, saaristoteatteri ja urheiluseura IF Kvarken. Yhdistystoiminta houkuttelee osanottajia koko saariston alueelta.
Raippaluodon kirkonkylä on kaunis ja turvallinen saaristokylä. Elinvoimainen kylä kasvaa hitaasti mutta varmasti. Täällä viihdytään ja voidaan hyvin. Lämpimänä aurinkoisena kesäpäivänä on helppo ymmärtää Raippaluodon viehätys asuinpaikkana ja mukavana käyntikohteena.


(Teksti: Vivian Erlands)

Yhdistykset:
 Folkhälsan