Menu 30.11.2023 13:12   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät | Norra Vallgrund |


Palvelut


Norra Vallgrundin satama

Norra Vallgrund

Norra Vallgrundin kylä sijaitsee noin 30 km päässä Vaasan keskustasta. Kylässä on asukkaita noin 350. Asukkaiden keski-ikä on runsaat 40 vuotta ja miehiä ja naisia in yhtä paljon. Norra Vallgrundin naapurissa on Södra Vallgrund, ja muiden kuin kyläläisten voikin olla vaikea huomata, missä näiden kahden kylän välinen raja kulkee.

Asukkaiden perinteiset kalustus ja maatalous ovat saaneet väistyä, ja nykyisin kylälaiset edustavat monia eri ammattikuntia. Kunnan keskustaan ja Vaasaan on hyvät yhteydet, joten moni kyläläinen pystyykin käymään työssä mantereella ja silti asumaan turvallisessa ja viihtyisässä kylämiljöössä.

Kylän keskusta on nykyisin noin 10 metriä merenpinnan yläpuolella. Keskusta on kallioista, ja siellä on suuria siirtolohkareita. Kylän keskustassa on runsaan 30 oppilaan ala-asteen koulu sekä päiväkoti, jonne


Norra Vallgrundin nuorisoseurantotalo

tulee lapsia sekä Norra Vallgrundista että Södra Vallgrundista. 
Kylän kokoontumispaikka on ravintola Vallan. Björklunds hemslöjd-kyltin takaa löytyy punainen tupa, josta voi ostaa käsin kudottuja villapaitoja, huovutettuja tuotteita ja käsityötarvikkeita. Suuri, keltainen nuorisoseurantotalo on Norra Vallgrundin nuorisoseuran omistama. Seurantaloa voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksia ja juhliin. Nuorisoseura järjestää itsekin tiloissa kyläläisille erilaisia yhteitapahtumia kuten soppapäivän laskiaissunnuntaina ja tanssit vapunaattona.

Norra Vallgrundin satama sijaitsee kahden kilometrin päässä kylän keskustasta. Sataman rantaviivaa komistavat useat perinteiset ranta-aitat. Folkhälsan pitää sataman viereisellä uimarannalla kesäisin uimakoulua lapsille. Pienveneille on kaksi omaa satamaa ja isommille kalastusaluksille on kunnan venelaituri. Norra Vallgrundin jakokunta antaa vuokralle pienvenesatamien venepaikkoja. Myös kunnan kaava-alue sijaitsee Hamnvägenin varrella, "Antisbackin" mäellä.

Yrittäjätoiminta on vilkasta Norra Vallgurndissa. Yrityksiä on pienistä nyrkkipajoista kymmenenkin henkeä kiireisimpinä aikoina työllistäviin yrityksiin. Kunta on suurin työnantaja koulu- ja päiväkotitoiminnan kautta, seuraavana tulee Snickars Fisk, joka harjoittaa kalan tukku- ja vähittäismyyntiä. Kylästä löytyy myös muun muassa seuraavien alojen pienyrittäjiä: rakennusurakointi, kalanviljely, kylmähuolto, putkiala, kampaamoala, turkisala, maanviljely ja kalastus.

Vapaa-ajan tarjonta on monipuolista. Urheilusta kiinnostuneilla kylässä on urheilukenttä, valaistu latu, kaukalo ja pulkkamäki. Mustasaaren aikuisopisto järjestää muun muassa kuntoliikuntakursseja. Avantouinti on viime vuosina lisännyt suosiotaan. Musiikista kiinnostuneet voivat osallistua saariston musiikkikoulun toimintaan Norra Vallgrund koulussa. Kylässä ollaan erittäin kiinnostuneita musiikista, ja kylän kaksi orkesteria viihdyttävät nuorisoseurantalossa järjestettävissä juhlissa. Norra Vallgrund jaktklubb ja Vallgrund Fiskargille on myös syytä mainita. Nämä yhdistykset vaalivat toiminnallaan metsästystä ja kalastusta alueella.

Ajo-ohjeet: Maantietä 724 ajetaan Alskatin suuntaan ja ylitetään Raippaluodon silta. Raippaluodon kirkonkylässä käännytään vasemmalle ja jatketaan maantietä 7242 pitkin. Noin seitsemän kilometrin ajon jälkeen saavutaan Norra Vallgrundiin, joka tyypillinen suomalainen saaristokylä.


Teksti : Christel Holmlund-Norrén