Menu 30.11.2023 11:52   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät | Köklot-Värlax |


Norrskatin satama

Köklot - Värlax

Köklotissa ja Värlaxissa on nykyisin asukkaita noin 80. Köklotin kylässä on nelisenkymmentä, Norrskatissa lähes kolmekymmentä ja Värlaxissa kahdeksan. Kesämökeillä asuu lisäksi noin 20 henkeä ympäri vuoden. Köklot on noin 8 km pitkä ja noin 2 km leveä.

Aiemmin Köklotissa ja Värlaxissa majaili niin kalastajia kuin metsästäjiäkin. Mantereen talonpojat alkoivat vähitellen käyttää saarta myös laidunmaana kesäisin. Köklotiin alkoi muodostua pysyvää asutusta todennäköisesti 1600-luvulla. Nimen aikaisempi kirjoitusasu oli Kåcklot, josta on myöhemmin muodostunut nimi Köklot. Erään teorian mukaan saari olisi saanut nimensä Kock-nimisen henkilön mukaan. Hänen kalastuspaikkansa (ruotsiksi myös lot) olisi saanut nimeksi Kocklot, joka myöhemmin laajeni tarkoittamaan koko saarta.

Köklotin kylän ja Norrskatin välille rakennettiin 5 kilometrin pituinen tie valtion vuosina 1956-57. Seuraava merkittävä tapahtuma oli saarelaisten elinehtoja huomattavasti muuttanut Köklotin sähköistäminen vuonna 1956. Eniten saarelaisten elämään vaikutti kuitenkin vuonna 1975 valmistanut kiinteä tieyhteys. Tien rakentaminen oli aikoinaan suurin yksittäinen tienrakennushanke maassamme. Tie lopetti Köklotin eristyneisyyden, sillä aikaisemmin saareen ja saaresta kuljettiin kesäisin veneellä, ja suurin osa kyläläisistä käy nykyisin työssä mantereen puolella. Kiinteä tieyhteys on lisännyt myös kesämökkien määrää saaressa. Tieyhteyden myötä Köklot-Värlax on myös menettänyt joitakin saarille tyypillisiä piirteitä. Muutama vuosi tien valmistumisen jälkeen Köklot menetti myös asiamiespostin ja kaupan. Ala-asteen koulu lopetettiin vuonna 2000, koska oppilaita oli liian vähän. Vähimmillään koulussa oli vain kolme oppilasta.

Foto: Tina Stenbäck
Entisestä koulukiinteistöstä tuli Köklotin kylätalo, joka toimii kyläläisten luontevana kokoontumispaikkana. Kiinteistö on kunnan omistama, mutta Köklotin
nuorisoseuralla on sopimus tilojen käytöstä. Vanhalla koululla järjestetään vuosittain suositut kesä- ja syysmarkkinat, jotka houkuttelevat runsaasti kävijöitä. Paikallinen Marttayhdistys pitää kylätalon yläkerrassa kangaspuita. Vanha opettajainasunto on annettu vuokralle.
Köklotissa toimii nykyisin enää yksi yritys, Köklot Lax. Kalasatamassa on kesäkioski. Furusskäretillä on kunnan vapaa-ajan alue uimarantoineen ja vaelluspolkuineen. Djupkastetissa saaren luoteisosassa on syväsatama muun muassa purjeveneille.


Lähteet: K. V.Åkerblomin kirjat, Bror Bertholm ja Dan Bertholm