Menu 19.06.2024 22:45   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät | Björköby |


Palvelut    

Björköbyn kirkko

Valassaaret            Svedjehamn

Björköby - vuoden kylä 2000

Björköbyssä luonto ja perinteinen saaristoasuminen kietoutuvat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Björkön maapinta-ala on noin 72 km2, ja saaria Björköhön kuuluu noin 350. Meri on aina lyönyt oman leimansa kylän elämään, ja kyläläisten tärkeimpiä elinkeinoja olivatkin pitkän aikaa kalastus ja hylkeenpyynti.

Björköbyssä on säilynyt vanha, tiivis kylärakenne. Kylätie halkoo maisemaa ja punamullatut talot muodostavat peltojen kanssa yhtenäisen kylämiljöön. Tiet noudattelevat monin paikoin vanhoja 1700-luvun linjauksia. Lisäksi useissa tiennimissä on säilytetty sana "ted", joka on vanha tietä tarkoittava nimitys (esimerkiksi Uppbyggted ja Läsarted).

Kylän keskustassa on muun muassa kaksi elintarvikemyymälää, asiamiesposti, pankki, sivuapteekki, kirkko ja seurakuntatalo. Kylässä on panostettu myös matkailuun, mistä ovat esimerkkinä Björkö Wärdshus, Torpet ja Björkö Camping. Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti oli kylän ensimmäisiä matkailupanostuksia. Svedjehamnin vanha suolaamo toimii kesäisin kokoontumispaikkana. Suolaamo rakennettiin vuonna 1920, ja siellä säilöttiin kalaa aina 1980-luvulle asti. Suolaamo on kunnostettu talkoovoimin työtunteja laskematta, ja nykyisin tiloissa toimii kesäkahvila ja venemuseo.

Björköläisille on tunnusomaista yhteenkuuluvuus. Kyläläiset ovat aina vetäneet yhtä köyttä, sillä suuri osa kylän töistä on tehty yhdessä. Lampaat tavattiin esimerkiksi hakea yhteisvoimin saarilta kotiin syksyisin.


Bodback

Maankohoamisen vaikutus merenkulkuun näkyy venesatamien kehityksessä. Satamat ovat siirtyneet rantaviivan muuttuessa. Bodbackin satama oli käytössä vielä 1930-luvulla. Uusi satama rakennettiin Svedjehamniin, mutta tämäkin satama alkaa jo olla liian matala suuremmille veneille, vaikka satamaa ja väyliä on ruopattu. Vikarskatiin rakennettiinkin vuonna 1994 uusi satama suuremmille kalastusveneille.


Ensimmäisen maailmansodan jälkeen ihmiset ryhtyivät rakentamaan kesämökkejä Björköhön ja Björkön saaristoon. Nykyisin kesämökkejä ja vapaa-ajan asuntoja on noin 250.

Yhdistykset:

Björköby fiskargille(kalastuskunta)

 

 

Lähteet:
I Förbund med havet - Björkö - en värld i Kvarken, 1996
Bonn Christine, Björköby landskapsvårdsplan - En planeringsmodell för vård av landskapsområden, 1998