Meny 22.02.2024 20:12   
   
   
Byar
Föreningar & samfälligheter
Företagskatalog
Mat & Logi
Turism & Fritid
evenemang
kommunal service
Länkar
Om webbplatsen
karta
Fotogalleri
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Svenska | Turism & Fritid | Norrskär |

Norrskär

Foto: Göran Strömfors, Österbottens förbund
Ögruppen Norrskär består av de två större öarna Östra Norrskär och (Västra) Norrskär samt flera mindre öar. Ögruppen är den mest isolerade i Kvarkenområdet. Norrskärsområdet har alltid varit rikt på fisk och fungerade tidigare som bas för strömingsfisket sommartid. Idag används de flesta av fiskarstugorna som fritidshus.

Fyren på Norrskär blev färdig år 1848 och den är placerad på Norrskärs högsta punkt. Fyren är byggd av tegel och granit och 21 m hög. Tidigare sköttes fyren av fyra män som bodde på Norrskär med sina familjer året runt. År 1987 automatiserads fyren och den sista fyrvaktaren lämnade därmed Norrskär. En lotsstation har även funnits på ön fram till år 1982. Då övertogs lotsverksamheten i hela Kvarkenområdet av Vasa lotsstation i Södra Vallgrund. Norrskär har också varit ett militärt fäste sedan andra världskriget. Försvarsmakten lämnade Norrskär år 2000.

Norrskär med sin rika fågelfauna och känsliga natur lämpar sig endast som besöksmål för små guidade grupper eller enskilda besökare.
Källa: Vallgrund min hembygd nr 7, 1994