Meny 20.07.2024 16:53   
   
   
Byar
Föreningar & samfälligheter
Företagskatalog
Mat & Logi
Turism & Fritid
evenemang
kommunal service
Länkar
Om webbplatsen
karta
Fotogalleri
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Matkailu & Vapaa-aika | Valassaaret |

Valassaaret
 

Foto: Skärgårdskont@kten


Valassaarten saariryhmä sijaitsee aivan Merenkurkun ulkosaaristossa noin 15 km Björköstä luoteeseen. Sen monipuoliseen luontoon kuuluu kosteikkoja, koivikoita, kivisiä rantoja ja suojaisia lahtia. Ebbskärin merivartioaseman ja Storskärin majakan välillä polveilevan Lemmen polun varrella saa hyvän läpileikkauksen Valassaarten luontotyypeistä. Valassaaret rauhoitettiin linnuston­suojelualueeksi vuonna 1948. Nykyisin Valassaaret kuuluu Valassaarten–Björkögrundenin luonnonsuojelualueeseen, joka käsittää kaikkiaan 600 hehtaaria maata ja 17 200 hehtaaria vettä.

Valassaarten maamerkki on 36 metriä korkea, punaiseksi maalattu rautamajakka. Majakka valmistui vuonna 1886, ja sen suunnitteli sama pariisilainen insinööritoimisto, joka rakensi myös Eiffel-tornin. Majakka ei ole enää aktiivikäytössä, ja sen pyörivän valonheittimen tilalla on nyt vilkkuvalo veneliikennettä varten.

Valassaarille on maihinnousukielto lintujen pesimäaikaan 1.5.–31.7. lukuun ottamatta seuraavia paikkoja: Åbbskärin merivartioasema, Garpörenin ulkopuolella sijaitseva satama, Båthusviken Storkärissä sekä Malskär (ankkuripaikka ja satama). Yöpymiseen tarvitaan lääninhallituksen lupa (tilapäinen telttailu sallitaan kuitenkin pesintäajan ulkopuolella Ebbskärissä, Malskärörenissä ja Malskärissä).
Valassaaret on vanhaa kulttuurimaisemaa, jossa luonto valtaa koko ajan enemmän alaa. Täällä ovat saarella asuneet majakanvartijat ja björköläiset korjanneet heinää ja antaneet eläinten laiduntaa. Nykyisin Valassaarten arkeen kuuluu merivartioasema. Ebbskärissä sijaitsee Valassaarten biologinen asema, jonka omistaja ja ylläpitäjä on Ostrobothnia Australis Vaasasta.


Lähde:I förbund med havet - Björkö- en värld i Kvarken