Menu 30.11.2023 12:56   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Matkailu & Vapaa-aika | Muinaismuistot |

MUINAISMUISTOT


Koska suurin osa nykyisestä saaristosta oli veden alla vielä 2000 vuotta sitten, saaristosta löytyy sangen vähän ihmisen jättämiä muinaismuistoja. Historiallisia muistoja on kuitenkin runsaammin, ja ne ovat lähinnä peräisin kalan- ja hylkeenpyynnistä, mutta saaristosta on myös löydetty sotienaikaisia jäännöksiä.


Jatulintarha
Valassaarilla on nk. jatulintarha. Jatulintarha koostuu spiraalin tai pyöreän labyrintin muotoon ladotuista kivistä. Jatulintarhojen tarkoitusta ei ole voitu selvittää, ja niihin onkin liitetty sekä maagisia että uskonnollisia piirteitä; erään teorian mukaan ne syntyivät merimiesten ajankuluna.


Ryssäuunit
Saaristossa on monia ryssäuuneja. Nimi tulee siitä, että uunien uskotaan olevan peräisin isovihan ajalta 1700-luvun alusta, jolloin venäläiset rakensivat näitä uuneja leivänpaistoon. Ryssäuunien alkuperästä ja tarkoituksesta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.


Kompassiruusu

Tribbonskärissä Lappörenin ulkopuolella on ilmansuunnat osoittava, kivistä ladottu kompassiruusu. Samanlainen kompassiruusu on Esilsskäretissä, ja samalta alueelta on löydetty vielä kaksi vastaavaa kompassiruusua.