Menu 19.06.2024 22:11   
   
   
Kylät
Majoitus & Ruokailu
Yritysluettelo
Yhdistykset & Jakokunnat
Kartta
Linkit
Kunnan palvelut
Tapahtumat
Matkailu & Vapaa-aika
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Suomi | Kylät |

Mustasaaren saaristokyliä

Kartta

Svedjehamn Björköby
16 km Raippaluodin kirkonkylästä pohjoiseen sijaitsevassa Björköbyssä on tätä nykyä yli 400 asukasta. Strategisesti Suomen ja Ruotsin välissä sijaitsevasta kylästä aloitettiin postiliikenne Merenkurkun yli vuonna 1616. Postisoutua jatkettiin lähes 200 vuoden ajan.

Köklot–Värlax
Alskatista pääsee 13 km pitkää, siltojen ja pengerten yli mutkittelevaa tietä Köklotiin ja sieltä edelleen Värlaxiin, joka sijaitsee Köklotin itäpuolella. Saaret kuuluivat aikaisemmin Koivulahden kuntaan. Hyvät tieyhteydet mantereen ja saarten välillä ovat auttaneet tätä saaristoidylliä puolustautumaan keskittämispyrkimyksiltä.

Norra Vallgrund
Norra Vallgrundin rauhallinen saaristokylä sijaitsee varsin keskeisesti Raippaluodon saarella noin 7 km Raippaluodon kirkonkylästä. Kylän asukasluku on nykyisin yli 300. Perinteisesti raippaluotolaiset ovat elättäneet itsensä kalastuksella, hylkeenpyynnillä, maanviljelyksellä ja käsitöillä, mutta nykyisin moni kyläläinen käy työssä mantereen puolella.

Kuva: Johnny Ström Raippaluoto
Raippaluodon kirkonkylä on vähä vähältä kohonnut merestä, ja kylän maapinta-ala on koko ajan kasvanut ja muuttanut muotoaan. Noin 1000 vuotta sitten nykyinen Raippaluodon kirkonkylä koostui 12 suuremmasta ja noin 20 pienemmästä saaresta. Nyky-Raippaluoto on kaunis ja elävä saaristokylä, jossa on hyvät palvelut.

Södra Vallgrund
Södra Vallgrundissa on asukkaita noin 350. Kylä sijaitsee Raippaluodon saaren eteläisimmässä kärjessä noin 10 km Raippaluodon kirkonkylästä. Luotsiasemalla ja merivartioasemalla on työllistävä vaikutus, ja ne tuovat saaristokylään tiettyä vakautta.

(foto: Johnny Ström)

Söderuddenin saaristo
Söderuddenin elinvoimaiseen noin 220 asukkaan saaristoyhdyskuntaan pääsee maanteitse Raippaluodon ja Norra Vallgrundin kautta. Saaristoon kuuluvat myös Panike, Brändövik, Vistan ja Karlsö. Söderuddenin saaristossa ihmiset elävät lähellä luontoa ja merta.


 

Mustasaaren saariston synnystä kerrotaan seuraavaa tarinaa

Kauan sitten, jättiläisten aikaan, teki Finn-niminen jättiläinen ilkitöitään, ja hänet karkotettiin Ruotsista. Jätti otti suuren nahkasäkin, täytti sen kivillä ja lähti ylittämään Merenkurkkua löytääkseen uuden maan, johon asettua aloilleen. Puolimatkassa säkkiin tuli reikä, ja kivet alkoivat vieriä ulos säkistä. Näistä kivistä muodostui Valassaaret ja alueen lukuisat luodot ja pikkusaaret. Kun jättiläinen pääsi nykyisen Paniken kohdalle, säkin pohja repesi kokonaan ja loputkin kivet vierivät ulos. Tästäkös jätti vihastui ja alkoi viskellä kiviä ympäriinsä. Näistä kivistä syntyivät Raippaluoto, Björkö ja Vallgrund ja niiden lukuisat saaret, luodot ja karit.

(Lähde: Livet bland Kvarkens söner och döttrar, H. R. A. Sjöberg)

 

Björköby
Köklot-Värlax
Norra Vallgrund
Raippaluoto
Söderudden
Södra Vallgrund